İş

Diyarbakır’da üretilen makineler birçok ülkenin iplik ihtiyacını karşılıyor.

Diyarbakır’da üretilen makineler birçok ülkenin iplik ihtiyacını karşılıyor.

Diyarbakır’dan Asya ve Avrupa ülkelerine iplik makinası ihracatı

DİYARBAKIR – Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde fantezi iplik makinaları üreten fabrika, Asya ve Avrupa ülkelerine ihracat yapmaktadır. Bölgede iplik makinası üreten başka fabrika yokken, önümüzdeki aylarda işletme kapasitesini yüzde 30’dan yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.

Diyarbakır’da fantazi iplik makinaları üreten firma bölgenin tek üreticisi olup dünya pazarındaki büyük firmaların işlerini yürütmektedir. Ayrıca ürettikleri makinelerin birçoğunu dünya ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyorlar. Şu anda yüzde 30’larda çalışan fabrika, 6 ay içinde üretim kapasitesini yüzde 100’e çıkarmayı planlıyor.

Fantazi iplik makinası üretimini dünya çapında sağlayacaklarını belirten Fabrika Müdürü Ahmet Yasin Çelik, şu anda Asya ve Avrupa ülkeleri ile çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Fantazi iplik makinelerinin yanı sıra farklı makineler de ürettiklerini belirten Çelik, “Yaklaşık 6 aydır bu fabrikada çalışıyorum. Simba Makine 2021 yılında kuruldu. Uygun maliyetli, kaliteli ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bunu global olarak yapmak için. Henüz 6. ayımızdayız. Yüzde 30 kapasite ile çalışıyoruz.

Ana işlerinin fantazi iplik makinaları üretmek olduğunu belirten Çelik, ikinci üretimlerinin makina imalatı ve fason imalat olduğunu kaydetti.

Müşterilerin ihtiyaçlarına göre çeşitli makineler ürettiklerini belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Makinelerin elektrik ve mekanik aksamlarını buradan baştan tasarlıyoruz. Lazer kesim, tüp lazer, büküm makinaları, siensi tornalar, siensi dikiş merkezi ve indüksiyon gibi mevcut takımlarımızla kesinleştiriyoruz. Yani üretiyoruz. Bir yandan da fantazi makineler üretiyoruz” dedi.Bugün Türkiye’deki ortağımızla birlikte iplik tarafında en büyük üsse sahibiz. Bugün Kuzey Irak, Hindistan, Çin gibi ülkelerde çeşitli çalışmalarımız var. Özellikle diğer ülkelerdeki iş ortaklarımızla iş ortaklığı süreçlerini 6 ay içerisinde sonlandırmayı hedefliyoruz.”

“Yerel olarak yakaladığımız üstün başarıyı dünyada da göstereceğiz”

İtalyan ve Çin fabrikalarını rakip olarak gördüklerini belirten Çelik, “Yurt dışında asıl hedefimiz yüzde 40 iç pazar payımız, dış pazarda yüzde 60 çalışma planlıyoruz, şirket hedefimiz bu yönde” dedi. “Fantezi iplik makinesinin türevleri var ve bu türevleri kendimiz üreteceğiz. Özellikle şönin makinası gibi makinaları kendimiz ürettikten sonra yerli olarak yakaladığımız üstün başarıyı göstermek istiyoruz. Buradaki rakiplerimiz İtalyanlar ve Çinliler. Onlarla sıkı bir yarış içindeyiz” dedi.

Güneydoğu’yu çok gezdiklerini, fantezi iplik makinesi değil de makine ürettiklerini ifade eden Çelik, “Bu nedenle yatırımımızı buraya yaptık. Özellikle yeni açılan demiryolunun limanlara, İran’a ve Kuzey Kore’ye ulaşımını kolaylaştıracağını düşündük. Irak’ın böylesine iyi bir konumda olması lojistikte elimizi güçlendirecektir, “Buradaki iş gücüne de güveniyoruz. Burada OSB’nin bize verdiği destek sayesinde çok rahat bir şekilde kurulumumuzu gerçekleştirdik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu